Sam Drukker

Sam Drukker is in 1957 in Goes geboren en groeide op in Assen. Vanaf 1977 volgde hij de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen en had les van Matthijs Roling, Wout Muller, Ben van Voorn en Jan van Loon. Samen met onder andere Pieter Pander en Piet Sebens behoorde Sam Drukker tot de getalenteerde generatie van de Noordelijke Figuratieven. Daarnaast volgde hij de lerarenopleiding Ubbo Emmius in Groningen.
Vanaf 1984 woont en werkt Sam Drukker in Parijs. In 1990 begint hij met lesgeven aan de Wackers Academie in Amsterdam. Vanaf 1992 combineert hij als professioneel kunstenaar zijn ambitie met een leven afwisselend in Amsterdam en Barcelona. In 1996 vervaardigt hij op uitnodiging van de Rijksvoorlichtingendienst een portret van Koningin Beatrix. Een imposante lijst van tentoonstellingen en enkele monografieën staan op zijn naam. Er is werk van hem aangekocht door het Drents Museum Assen, Groninger Museum, Provinciaal Zeeuws Museum Goes, Joods Historisch Museum Amsterdam en het MEAM (Museo Arte Moderno) in Barcelona.
Het centrale thema in het werk van Sam Drukker is de mens. De portretten zijn vaak ten voeten uit en op groot formaat geschilderd. Hij heeft als een van de opmerkelijkste hedendaagse figuratieve schilders een geheel eigen en unieke stijl ontwikkeld. Deze stijl kenmerkt zich door een afwisseling van breed en virtuoos geschilderde partijen met schetsachtige verfstreken die soms dik, maar soms ook flinterdun zijn en met vaak hele onbewerkte delen van de ondergrond. Voor de ondergrond gebruikt hij naast schilderslinnen en paneel ook oud zeildoek of oude markiezen waarbij oorspronkelijke beschadigingen of verkleuringen meedoen in de compositie en onderdeel worden van het eindresultaat. Sam Drukker is bij uitstek een schilder die altijd weer op zoek is naar noviteiten.