Ruisdael route

ruisdael_routekaart

Vaak wordt gedacht dat de huidige walmolen “Rijn en Lek” aan de dijk in Wijk bij Duurstede dezelfde is als die welke door Jacob van Ruisdael is geschilderd. Het beroemde schilderij geeft echter een andere molen weer, die op een andere plaats heeft gestaan. Het huidige voetstuk is het restant van de toren in de middeleeuwse stadsmuur, waarop de windkorenmolen in 1644 werd gebouwd. In 1817 gaf het gemeentebestuur toestemming om de molen te slopen.

 

ruysdael_tegelWijks Atelier wil een bijdrage leveren om dit misverstand rond belangrijk erfgoed van de stad uit de wereld te helpen.
Ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van het Wijks Atelier bedacht  docente Karin Boers het schilderproject “De molen van Ruisdael”, waarbij cursisten een schilderij of tekening maakten, geïnspireerd op het schilderij van Jacob van Ruisdael uit 1669.

In voorjaar 2015 is dit schildersproject uitgemond in een 200 meter lange tegelroute tussen de molen “Rijn en Lek” en de fundamenten van de oorspronkelijke molen. In het wegdek liggen betonnen tegels met daarop replica’s van door cursisten gemaakte werken. Zij leiden het publiek naar de fundamenten van de oorspronkelijke molen.

ruysdael_route_2Route

Start : de molen naast Dijkstraat 27.
Volg de Dijkstraat langs de wal richting de witte huizen. Volg de weg naar links langs deze witte huizen en ga na 50 meter naar rechts naar Langs de Wal. Ga na 40 meter rechtdoor op het wandelpad. Na het korte wandelpad zijn de fundamenten van de oude molen gelijk links (tegenover nr. 53).
Op regelmatige afstand liggen midden op straat alle 10 tegels, die de route markeren.