Raku stoken – nieuwe workshops in voorjaar 2018

In april 2018 biedt het Wijks Atelier een nieuwe workshop aan:
Keramiek maken en rakustoken.

Door de samenwerking aan te gaan met Henneke, Diana en Desirée van Raku-nst, is het nu mogelijk om het hele proces van keramiek maken tot stoken mee te maken.
De workshop bestaat uit 2 zaterdagen en is incl. materiaal en uitgebreide lunch op de 2e zaterdag. Het is een leuke uitbreiding op de bestaande keramiekcursussen die gegeven worden door Yvonne Mollee.
Deel 1 van de workshop duurt drie uur en vindt plaats bij het Wijks Atelier. Tijdens dit deel worden onder leiding van Yvonne of Desirée meerdere werkstukken gemaakt die geschikt zijn om mee te rakustoken. De werkstukken worden eenmaal gebakken bij het Wijks Atelier en door de docent naar Henneke, Diana en Desirée van Raku-nst in Werkhoven gebracht voor het tweede deel. De werkstukken worden hier voorzien van glazuur om het vervolgens te gaan rakustoken. Dit stoken gebeurt buiten en als de oven op temperatuur is, worden de roodgloeiende voorwerpen eruit gehaald en in zaagsel geplaatst. Dit is een spannend moment. Het glazuur gaat craqueleren en door de rook ontstaat er een prachtig lijnenspel in het glazuur. Aan het eind van de dag neem je je zelfgemaakte en rakugestookte werk mee naar huis! Deel 2 vindt meestal twee weken na deel 1 plaats en duurt de hele dag.
Raku stoken is een oude Japanse manier van stoken, oorspronkelijk bedoeld om theekommen te stoken voor de Japanse theeceremonies. Raku wordt wel vertaald als, geluk (door toeval), vreugde, plezier…
Docenten Yvonne Mollee van het Wijks Atelier en Desiree, Henneke en Diana van www.raku-nst.nl.
Kijk om je aan te melden