Komende 3 maanden

Creatieve cursus voor mensen met beginnende dementie / speksteen bewerken (1750)

Voorjaar 2018

Als je geheugen je in de steek laat. Een goed advies is dan om aktief te blijven met lichaam en geest. Een goed manier hiervoor is om creatief aktief te zijn. Een nieuwe of oude hobby oppakken is een mogelijkheid. Dit kan bij het Wijks Atelier. Er wordt gestart met een reeks cursussen van 10 lessen met bijvoorbeeld: tekenen, schilderen, boetseren of beeldhouwen. Cursus speksteen bewerken.
In de loop van de eeuwen is speksteen over de hele wereld gebruikt om kunstwerken en gebruiksvoorwerpen te maken. Speksteen is een zachte steensoort, die goed met raspen, vijlen en schuurpapier te bewerken is. Je kunt het eventueel zagen met een handzaag en er gemakkelijk in boren. Er is keuze tussen heel zachte, maar ook hardere speksteensoorten met verschillende kleuren.
Tijdens de cursus maak je in een kleine, overzichtelijke groep kleine beelden. Het is mogeijk dit zittend aan tafel te doen. Je wordt individueel begeleid bij de techniek, vormgeving en afwerking. Ook besteden we kort aandacht aan beeldhouwkunst in het algemeen en bekijken we verschillende voorbeelden.

maandag 09:30 - 12:00 uur
28-05-2018 t/m 30-07-2018
aantal lessen : 10
aantal deelnemers : 4 - 6
kosten : € 75
docent : Anna Hakvoort
website : klik hier
opmerking : Vrijwilligers aanwezig
atelier : 1

Natuur/creativiteit verbindt (1723)

voorjaar 2018

Creatieve workshops tussen de jeugd en de ‘oudere jeugdigen’ oftewel senioren.
“Kunst en natuur zijn op hun mooist als ze elkaar de hand reiken” (Schrijver onbekend)

Diverse onderzoeken hebben de afgelopen jaren aangetoond dat de natuur een gunstige invloed heeft op de totale ontwikkeling van mensen. Natuur is goed voor de zintuigen, motoriek, concentratie, denkvermogen en creativiteit. Maar ze draagt zeker ook bij ook aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden.
In een workshop met drie bijeenkomsten van twee uur gaan we gezamenlijk aan de slag, met een aantal jongeren en ouderen verzamelen we in de natuur materialen om hier vervolgens in het atelier een mooi kunststuk van te maken.

woensdag 13:30 - 15:30 uur
30-05-2018 t/m 13-06-2018
aantal lessen : 3
aantal deelnemers : 8 - 8
kosten : € 52,50
extra kosten : geen ; incl materiaal en koffie/thee/frisdrank
docent : Antoinette Timmer
opmerking : Workshop voor 4 kinderen en 4 volwassenen (bv opa met kleinkind). Op 30 mei eindtijd 16:00 uur
atelier : 1

Chinees en Japans Zen-schilderen (1751)

voorjaar 2018

Chinese schilderkunst heeft een lange geschiedenis. De basis ligt bij de Chinese kalligrafie en wordt beoefend met speciale penselen, inkt en verf op rijstpapier of op zijde.
In China zijn veel verschillende schilderstijlen te zien, zowel de literaire inktschildering en ook de kleurrijke contourschilderingen. De vrije literaire schilderstijl ligt op eenvoud en simplificeren tot de essentie, zowel in afbeelding en ook in poëtische schrift.
Sumi-E is een samengesteld Japans woord en betekent zwarte inktschildering. Bron van het Japanse penseel-schilderen is de Chinese inktschrijfkunst en kalligrafie.
Sumi-E wordt ook Zen schildering genoemd. Zen is een samengaan van Boeddhistische en Taoïstische ideeën. Basisprincipe van Sumi-E is de kracht van eenvoud, maximale creatie van verbeeldingskracht met minimale penseelstreken en spaarzaam gebruik van kleuren.
Doelgroep
Bij deze cursus wordt een meditatieve manier van schilderen gebruikt. Zen-meditatie is te vergelijken met mentale fitness. Voor mediteren is geen talent vereist. In principe kan iedereen jong of oud het beoefen.

dinsdag 19:30 - 21:30 uur
05-06-2018 t/m 26-06-2018
aantal lessen : 4
aantal deelnemers : 5 - 8
kosten : € 85
extra kosten : Evt materiaal via docent
docent : Ruomei Tan
website : klik hier
atelier : 1