De voorloper van de Stichting Wijks Atelier is de werkgroep Het Oude Stadhuis met een schildergroep, een modeltekengroep en een Kinderatelier o.l.v. plaatselijke kunstenaars.
De modeltekengroep bestond al langere tijd in Wijk bij Duurstede. De schilder- en tekengroepen zijn in september 1993 nog gestart in het oude stadhuis. Het idee van een centrum voor kunstzinnige vorming in Wijk bij Duurstede was inmiddels geboren.
De Stichting Wijks Atelier werd opgericht en statutair vastgelegd in december 1994. In maart 1995 gingen de eerste cursussen van start in het Feuniks gebouw en was een kleinschalig centrum voor kunstzinnige vorming een feit.
Het cursusprogramma bestond indertijd uit 12 cursussen uiteenlopend van schilderen en fotografie tot binnenhuisarchitectuur. Inmiddels is het aanbod uitgebreid met lessen textiel in het interieur en keramiek.
Onze keramiekoven wordt intensief gebruikt om al het werk van cursisten, ook van de kindercursussen, te bakken.
Jubileum
In het voorjaar van 2015 bestond het Wijks Atelier 20 jaar. Op een zonovergoten zaterdag 30 mei is dat gevierd in de oude binnenstad van Wijk bij Duurstede. Al onze docenten hebben verschillende soorten workshops gehouden, die alle zeer druk bezocht werden. In de ochtend is door burgemeester Poppens de Ruysdael route geopend door de wandeling te maken. Deze route is aangeboden aan de gemeente door de Stichting Het Wijks Atelier.
Deze route is zichtbaar gemaakt door regelmatig beschilderde straattegels in de straat te leggen, die achter elkaar de route vormen. Deze tegels zijn “naar” het schilderij ‘De molen van Wijk bij Duurstede’ van Jacob van Ruisdael. Het zijn schilderijen gemaakt door Attie Kosterman, Mare Louise, Leo van Halen, Lydia Rijnboutt, Nelleke Mosselman, Leontine Prins, Karlijn Mertens, Hans van der Vloed, Niels Donselman en Charlotte Varossieau.
Verdere informatie, zie De Ruisdael Route