Geschiedenis

De voorloper van de Stichting Wijks Atelier is de werkgroep Het Oude Stadhuis met een schildergroep, een modeltekengroep en een Kinderatelier o.l.v. plaatselijke kunstenaars.

De modeltekengroep bestond al langere tijd in Wijk bij Duurstede. De schilder- en tekengroepen zijn in september 1993 nog gestart in het oude stadhuis. Het idee van een centrum voor kunstzinnige vorming in Wijk bij Duurstede was inmiddels geboren.

De Stichting Wijks Atelier werd opgericht en statutair vastgelegd in december 1994. In maart 1995 gingen de eerste cursussen van start in het Feuniks gebouw en was een kleinschalig centrum voor kunstzinnige vorming een feit. Het Wijks ATelier is nog steeds gevestigd in het Feuniksgebouw, waar wij twee lokalen tot onze beschikking hebben.

Het cursusprogramma bestond indertijd uit 12 cursussen uiteenlopend van schilderen en fotografie tot binnenhuisarchitectuur. Hieraan werden al snel keramieklessen toegevoegd. Inmiddels vormen de schildergroepen, de keramieklessen en de fotografiecursussen de kern van het Wijks Atelier.
Onze keramiekoven wordt intensief gebruikt om al het werk van cursisten, ook van de kindercursussen, te bakken. Het jeugdatelier is ieder jaar een druk bezochte activiteit.

Jubilea
Toen het Wijks Atelier 20 jaar bestond is de Ruisdael Route gemaakt. Deze route is zichtbaar gemaakt door regelmatig beschilderde straattegels in de straat te leggen, die achter elkaar de route vormen. Deze tegels zijn “naar” het schilderij ‘De molen van Wijk bij Duurstede’ van Jacob van Ruisdael.

Bij het 25-jarig bestaan van het Wijks Atelier is een prachtige expositie gehouden met als thema “Wijk in Beeld”. Veel cursisten hebben toen een werk gemaakt van een favoriet plekje in Wijk bij Duurstede en/of omgeving. De expositie is gehouden in de Open Hof en daarvan is een jubileumboek gemaakt, dat digitaal terug te vinden is op onze website. Deze expositie was een groot succes.

Ook is het Wijks Atelier terug te vinden op de jaarlijkse kunstmarkt in Wijk bij Duurstede, dit jaar (2023) in Calypso, met als thema “Parels van Vermeer”. Zie de foto’s op onze website en de bijdragen op Facebook en Instagram.