Edelsmeden

edelsmeden (1910)

najaar 2019

Tijdens deze cursus edelsmeden leer je kennismaken met dit prachtige ambacht en als je al ervaring hebt met edelsmeden ga je je er verder in verdiepen. Het uitgangspunt kan zijn een idee dat je hebt en in metaal zou willen uitvoeren. Ook kun je edelsmeden aan de hand van opdrachten die ik je aanreik. Hiermee kun je in je eigen tempo aan de slag gaan.
Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het werken met metaal. Door meerdere sieraden te maken ervaar je hoe metaal te bewerken en te vormen is met gebruik van verschillende gereedschappen en technieken.
Ik neem de opdrachten stap voor stap met je door. Zo ga je een werktekening overbrengen op metaal, de maatvoering van bijvoorbeeld een ring bepalen, het metaal vormen m.b.v. ponsen en andere vormgereedschappen, zagen, vijlen en schuren. Ook aan de afwerking van een werkstuk wordt aandacht besteed: het werkstuk kan met hamerslag worden bewerkt, hoogglans gepolijst of je kunt een mattering aanbrengen.
Nadat je de beginselen onder de knie hebt komt het solderen aan bod. Je leert in welke volgorde je een werkstuk opbouwt, hoe het solderen in zijn werk gaat en welk soldeer je per stap gebruikt. De opdrachten zijn gevarieerd: je leert met verschillende gereedschappen en technieken werken en gebruik van materialen als koper, messing, alpaca, (edel)stenen, leer, hars, emaille en bladgoud.

Afhankelijk van de sieraden die je wil maken hanteer je tijdens de cursus het metaalzaagje, vijlen, schuurpapier, hamers, ponsen en andere vormgereedschappen, de boormachine en waarschijnlijk ook de polijstmachine met matteerborstel en polijstschijf om (een deel van) je sieraad geborsteld of glanzend af te werken. Met een figuurzaagje is het mogelijk om fijn zaagwerk uit te voeren. Je kunt hiermee hele mooie effecten bereiken door de zijranden glad bij te vijlen, dan fijn te schuren en daarna het oppervlak te polijsten.
Met hamers kun je zilverplaat en zilverdraad gaan smeden, al dan niet met het hamerslag effect. Door lang te hameren op een stuk zilver maak je het plat en breed. Met behulp van ponsen kun je een oppervlak bol of flauwbol maken. Dit geeft een extra dimensie aan het sieraad.
Voorbeelden van opdracht
* Armband maken uit strip metaal
* Armband met gefiguurzaagde afbeelding
* Een hanger ontwerpen en maken
* Ring met hamerslag effect
* Hanger met bladgoud
* Reststukken messing, koper en alpaca solderen en buigen tot een ring op maat
* Hanger met (edel)steen
* Leren armband met metalen sierdeel
* Werken met UV-hars op metaal
* Werken met emaille op metaal
* Armband maken uit kleine ringetjes
* Een haaksluiting smeden en solderen
* Ring met (edel)steen

Bij de cursusprijs is inbegrepen benodigd materiaal en gereedschap, zoals zaagjes, vormgereedschap en onedele metalen zoals koper, messing, alpaca en zilversoldeer. Zilver en goud en (edel)stenen kunnen via de docent worden gekocht

woensdag 19:30 - 22:00 uur
16-10-2019 t/m 12-02-2020
aantal lessen : 15
aantal deelnemers : 7 - 10
kosten : € 340
extra kosten : via docent zie informatieblok