Edelsmeden

Edelsmeden (1834)

voorjaar 2019

Het plan voor de cursus
Tijdens deze cursus edelsmeden leer je kennismaken met dit prachtige ambacht en als je al ervaring hebt met edelsmeden ga je je er verder in verdiepen. Het uitgangspunt kan zijn een idee dat je hebt en in metaal zou willen uitvoeren. Ook kun je edelsmeden aan de hand van opdrachten die ik je aanreik. Hiermee kun je in je eigen tempo aan de slag gaan.
Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het werken met metaal. Door meerdere sieraden te maken ervaar je hoe metaal te bewerken en te vormen is met gebruik van verschillende gereedschappen en technieken.
Ik neem de opdrachten stap voor stap met je door. Zo ga je een werktekening overbrengen op metaal, de maatvoering van bijvoorbeeld een ring bepalen, het metaal vormen m.b.v. ponsen en andere vormgereedschappen, zagen, vijlen en schuren. Ook aan de afwerking van een werkstuk wordt aandacht besteed: het werkstuk kan met hamerslag worden bewerkt, hoogglans gepolijst of je kunt een mattering aanbrengen.
Ook het solderen komt aan bod. Je leert in welke volgorde je een werkstuk opbouwt, hoe het solderen in zijn werk gaat en welk soldeer je per stap gebruikt. Als de basisopdrachten zijn doorlopen kan het werken met metaal op verzoek worden uitgebreid en gevarieerd met het werken met leer, emaille, hars enz.

Gereedschappen en technieken
Afhankelijk van de sieraden die je wil maken hanteer je tijdens de cursus het metaalzaagje, vijlen, schuurpapier, hamers, ponsen en andere vormgereedschappen, de boormachine en waarschijnlijk ook de polijstmachine met matteerborstel en polijstschijf om (een deel van) je sieraad geborsteld of glanzend af te werken.
Met een figuurzaagje is het mogelijk om fijn zaagwerk uit te voeren. Je kunt hiermee hele mooie effecten bereiken door de zijranden glad bij te vijlen, dan fijn te schuren en daarna het oppervlak te polijsten.
Met hamers kun je zilverplaat en zilverdraad gaan smeden, al dan niet met het hamerslag effect. Door lang te hameren op een stuk zilver maak je het plat en breed.
Met behulp van ponsen kun je een oppervlak bol of flauwbol maken. Dit geeft een extra dimensie aan het sieraad.
Voorbeelden van opdrachten
* Ring op maat maken
* Sieraad uit messing zagen
* Armband maken uit kleine ringetjes
* Een haaksluiting smeden en solderen
* Oorhangers ontwerpen en maken
* Armband maken uit strip metaal
* Een hanger ontwerpen en maken
* Een sieraad uit draad maken
* Reststukken messing, koper en alpaca solderen en buigen tot een ring op maat
* Werken met emaille op metaal
* Werken met UV-hars op metaal
* Ring met (edel)steen maken
* Omzetten eigen idee in metaal

woensdag 19:30 - 22:00 uur
23-01-2019 t/m 17-04-2019
aantal lessen : 12
aantal deelnemers : 7 - 10
kosten : € 279
extra kosten : Inbegrepen is benodigd materiaal en gereedschap, zoals zaagjes, vormgereedschap en onedele metalen zoals koper, messing en alpaca. Zilver en goud en (edel)stenen kunnen via de docent worden gekocht
docent : Elise Vermoolen
meer foto's cursus
website : klik hier
atelier : 2