Alle activiteiten op een zaterdag

workshop : Raku stoken met zelf gemaakte voorwerpen / alle_niveaus (2029)

zomer 2021

Raku stoken is een oude Japanse manier van stoken, oorspronkelijk bedoeld om theekommen te stoken voor de de Japanse theeceremonies. Raku wordt wel vertaald als geluk (door toeval), vreugde, plezier. Je gaat kommen of kleine objecten maken die biscuit gestookt worden. Deze nemen we mee naar een mooie plek langs de Kromme Rijn waar ze voorzien worden van glazuur en vervolgens stoken we ze in een raku-oven. Dit stoken gebeurt buiten. Als de oven op temperatuur is, worden de roodgloeiende voorwerpen eruit gehaald en in zaagsel geplaatst. Dit is een spannend moment. Het glazuur gaat craqueleren en door de rook ontstaat er een prachtig lijnenspel in het glazuur. De workshop bestaat uit 2 zaterdagen en is incl. materiaal. De inschrijfdatum sluit voor deze workshop op 5 augustus 2021. Docenten zijn Yvonne Mollee en Desiree, Henneke en Diana van Raku-nst. Op 28 augustus boetseren we van 10.00 - 13.00 uur in het Atelier. Op 4 september raku stoken van 10.00 - 16.00 uur in Werkhoven.

zaterdag 10:00 - 13:00 uur
28-08-2021 en 04-09-2021
aantal lessen : 2
aantal deelnemers : 4 - 6
kosten : € 145
extra kosten : Incl. materiaal en lunch op de tweede dag.
docent : Yvonne Mollee
website docent
opmerking : Aanmelden voor 4 augustus. Deze workshop wordt in samenwerking gegeven met Raku-nst. Kijk ook op hun website www.Raku-nst.nl
locatie : Feuniksgebouw en Raku stoken in Werkhoven
De workshop gaat door. Nog enkele plaatsen beschikbaar!

Chinees en Japans Zenschilderen / alle_niveaus (2119)

Najaar 2021

Chinese schilderkunst heeft een lange geschiedenis. De basis ligt bij de Chinese kalligrafie en wordt beoefend met speciale penselen, inkt en verf op rijstpapier of op zijde. In China zijn veel verschillende schilderstijlen te zien, zowel de literaire inktschildering en ook de kleurrijke contourschilderingen. De vrije literaire schilderstijl ligt op eenvoud en simplificeren tot de essentie, zowel in afbeelding en ook in poëtische schrift. Sumi-E is een samengesteld Japans woord en betekent zwarte inktschildering. Bron van het Japanse penseelschilderen is de Chinese inktschrijfkunst en kalligrafie. Sumi-E wordt ook Zen schildering genoemd. Zen is een samengaan van Boeddhistische en Taoïstische ideeën. Basisprincipe van Sumi-E is de kracht van eenvoud, maximale creatie van verbeeldingskracht met minimale penseelstreken en spaarzaam gebruik van kleuren. Bij deze cursus wordt een meditatieve manier van schilderen gebruikt. Zen-meditatie is te vergelijken met mentale fitness. Voor mediteren is geen talent vereist. In principe kan iedereen, jong of oud het beoefenen. De cursus is voor beginners en gevorderden.

zaterdag 14:00 - 16:30 uur
25-09-2021 t/m 27-11-2021
aantal lessen : 5
aantal deelnemers : 6 - 8
kosten : € 85
extra kosten : Eigen Chinees of Japans schildermateriaal meebrengen. Eventueel aan te schaffen via de docent ca. € 77,00
docent : Ruomei Tan
website docent
locatie : Feuniksgebouw Wijk bij Duurstede

: Collage technieken / alle_niveaus (2107)

najaar 2021

Laat je verrassen door de mogelijkheden van het maken van een collage. Door scheuren, knippen en plakken van stukken papier maak je een heel eigen Tweedimensionaal kunstwerk. We gebruiken verzamelde stukken papier en karton uit kranten, tijdschriften en foto’s op een stevige achtergrond karton of dik aquarelpapier. De collage is nog steeds van toepassing en werd gebruikt door kunstenaars tijdens de Kubisme, Dadaïsme, Surrealisme, Popart en de computerkunst. Je hebt verschillende mogelijkheden om je eigen compositie te maken : van uit een bepaalde kleur, naar een afbeelding, of met tekst en natuurlijk naar je eigen idee en fantasie. Materiaal: potlood, schetspapier, papierlijm, oude kranten, tijdschriften, foto’s, en verzameld gevonden papier wat je aanspreekt. Voor de achtergrond stevig karton of aquarelpapier 40x30. En een schaar/-of stanleymes.

zaterdag 09:30 - 12:00 uur
02-10-2021 t/m 30-10-2021
aantal lessen : 4
aantal deelnemers : 6 - 10
kosten : € 75
docent : Olga Bohnsack
website docent
locatie : Feuniksgebouw Wijk bij Duurstede

Tekenen/schilderen naar model / alle_niveaus (2106)

najaar 2021

Deze lessenreeks richt zich op de verschillende aspecten van het werken met een model. De lessen bestaan uit 2 lessen gekleed model en 2 lessen naakt model. Bij zowel het gekleed model als het naakt model maak je een aantal tekeningen vanuit verschillende standpunten met houtskool of potlood. Daarna kun je het model tekenen of schilderen vanuit één lange stand.

zaterdag 10:00 - 12:30 uur
06-11-2021 t/m 27-11-2021
aantal lessen : 4
aantal deelnemers : 7 - 10
kosten : € 125
extra kosten : Het Wijks Atelier verstrekt vellen papier voor het schetsen
docent : Nico Heilijgers
website docent
opmerking : Incl. kosten model
locatie : Feuniksgebouw Wijk bij Duurstede