Alle activiteiten op een zaterdag

workshop : Keramiek en Raku stoken / alle_niveaus (2205)

Najaar 2022

Raku stoken is een oude Japanse manier van stoken, oorspronkelijk bedoeld om theekommen te stoken voor de Japanse theeceremonies. Raku wordt wel vertaald als, geluk (door toeval), vreugde, plezier.. Wij gaan kommen of kleine objecten maken die biscuit gestookt worden. Deze nemen we mee naar een mooie plek langs de Kromme Rijn waar we ze voorzien van glazuur en vervolgens stoken in een raku oven. Dit stoken gebeurt buiten en als de oven op temperatuur is worden de roodgloeiende voorwerpen eruit gehaald en in zaagsel geplaatst. Dit is een spannend moment. Het glazuur gaat craqueleren en door de rook ontstaat er een prachtig lijnenspel in het glazuur. De workshop bestaat uit 2 zaterdagen en is incl. materiaal en lunch op de 2e zaterdag. Docenten Yvonne Mollee en Desiree, Henneke en Diana van www.raku-nst.nl 1

zaterdag 10:00 - 13:00 uur
01-10-2022 en 08-10-2022
aantal lessen : 2
aantal deelnemers : 4 - 6
kosten : € 170
extra kosten : Incl. materiaal
docent : Yvonne Mollee Docenten Raku-nst
opmerking : Dag 1 is van 10.00 - 13.00 uur Dag 2 is van 10.00 - 16.00 uur
locatie : Boerderij in Werkhoven en Feuniksgebouw
De workshop is gestart. VOL GEBOEKT! Voor wachtlijst mail naar cursus@wijksatelier.nl.

Chinees en Japans Zen schilderen en Kaligrafie / ervaring_niet_belangrijk (2218)

jaar

Chinese schilderkunst heeft een lange geschiedenis. De basis ligt bij de Chinese kalligrafie en wordt beoefend met speciale penselen, inkt en verf op rijstpapier of op zijde. In China zijn veel verschillende schilderstijlen te zien, zowel de literaire inktschildering en ook de kleurrijke contourschilderingen. De vrije literaire schilderstijl ligt op eenvoud en simplificeren tot de essentie, zowel in afbeelding en ook in poëtische schrift. Sumi-E is een samengesteld Japans woord en betekent zwarte inktschildering. Bron van het Japanse penseelschilderen is de Chinese inktschrijfkunst en kalligrafie. Sumi-E wordt ook Zen schildering genoemd. Zen is een samengaan van Boeddhistische en Taoïstische ideeën. Basisprincipe van Sumi-E is de kracht van eenvoud, maximale creatie van verbeeldingskracht met minimale penseelstreken en spaarzaam gebruik van kleuren. Bij deze cursus wordt een meditatieve manier van schilderen gebruikt. Zen-meditatie is te vergelijken met mentale fitness. Voor mediteren is geen talent vereist. In principe kan iedereen, jong of oud het beoefenen. De cursus is voor beginners en gevorderden.

zaterdag 14:00 - 16:30 uur
01-10-2022 t/m 18-03-2023
aantal lessen : 10
aantal deelnemers : 5 - 8
kosten : € 260
extra kosten : De cursus is incl. het gebruik van de basisset voor deze cursus. Na afloop van de cursus kunt u (als u dat wilt) de basisset voor € 25,00 overnemen van het Wijks Atelier.
docent : Ruomei Tan
website docent
opmerking : De cursus wordt gehouden op de volgende zaterdagen: 1 en 15 oktober; 5 en 19 november; 3 en 17 december; 21 januari; 4 en 18 februari; 18 maart
locatie : Feuniksgebouw Wijk bij Duurstede

workshop : Collagetechnieken / alle_niveaus (2206)

najaar 2022

Laat je verrassen door de mogelijkheden van het maken van een collage. Door scheuren, knippen en plakken van stukken papier maak je een heel eigen Tweedimensionaal kunstwerk. We gebruiken verzamelde stukken papier en karton uit kranten, tijdschriften en foto’s op een stevige achtergrond karton of dik aquarelpapier. De collage is nog steeds van toepassing en werd gebruikt door kunstenaars tijdens de Kubisme, Dadaïsme, Surrealisme, Popart en de computerkunst. Je hebt verschillende mogelijkheden om je eigen compositie te maken : van uit een bepaalde kleur, naar een afbeelding, of met tekst en natuurlijk naar je eigen idee en fantasie. Materiaal: potlood, schetspapier, papierlijm, oude kranten, tijdschriften, foto’s, en verzameld gevonden papier wat je aanspreekt. Voor de achtergrond stevig karton of aquarelpapier 40x30. En een schaar/-of stanleymes.

zaterdag 09:30 - 12:00 uur
05-11-2022 t/m 19-11-2022
aantal lessen : 3
aantal deelnemers : 5 - 8
kosten : € 70
docent : Olga Bohnsack
website docent
locatie : Feuniksgebouw Wijk bij Duurstede

workshop : De Kunst van het Kijken - portrettekenen / alle_niveaus (2224)

Najaar 2022

Goed naar waarneming tekenen. Het is niet zozeer een kwestie van talent hebben, alswel het aanleren van een vaardigheid. Bij tekenen gaat het dus vooral om de vaardigheid van het waarnemen. De sleutel van het geheim is: de juiste manier van kijken. In deze workshop leer je van veelgevraagd portrettist Eduart Bace om goed waar te nemen. Het model, de lichtinval en de compositie, waar begin je.? Na uitleg van Eduart Bace ga je zelf aan de slag..

zaterdag 13:30 - 16:00 uur
19-11-2022
aantal deelnemers : 6 - 10
kosten : € 37,50
extra kosten : Tekenmateriaal en papier - zelf meenemen
docent : Eduart Bace
website docent
opmerking : Bij deze workshop is een model aanwezig..
locatie : Feuniksgebouw Wijk bij Duurstede