Alle activiteiten op een zaterdag

workshop : Keramiek / Raku stoken (1810)

voorjaar 2019

Raku stoken is een oude Japanse manier van stoken, oorspronkelijk bedoeld om theekommen te stoken voor de Japanse theeceremonies. Raku wordt wel vertaald als, geluk (door toeval), vreugde, plezier.. Wij gaan kommen of kleine objecten maken die biscuit gestookt worden. Deze nemen we mee naar een mooie plek langs de Kromme Rijn waar we ze voorzien van glazuur en vervolgens stoken in een raku oven. Dit stoken gebeurt buiten en als de oven op temperatuur is worden de roodgloeiende voorwerpen eruit gehaald en in zaagsel geplaatst. Dit is een spannend moment. Het glazuur gaat craqueleren en door de rook ontstaat er een prachtig lijnenspel in het glazuur.
De workshop bestaat uit 2 zaterdagen en is incl. materiaal en lunch op de 2e zaterdag.
Docenten Yvonne Mollee en Desiree, Henneke en Diana van www.raku-nst.nl

zaterdag 09:30 - 16:00 uur
11-05-2019 en 25-05-2019
aantal lessen : 2
aantal deelnemers : 6 - 8
kosten : € 132
extra kosten : geen
docent : diverse
opmerking : 11-5 eindtijd : 13 uur. Docenten Yvonne Mollee en Desiree van Kooten
locatie : Feuniks en Werkhoven
De workshop is gestart. Nog één plaats beschikbaar!

workshop : Schilderen naar Rembrandt (1836)

voorjaar 2019

Dit jaar is het Rembrandtjaar! Dit voorjaar werd hier door het Wijks Atelier aandacht aan besteed en hebben een aantal mensen de "Jonge Rembrandt" geprobeerd te schilderen. Zou je dat ook willen proberen en de fijne kneepjes van het vak leren. Dan is dit een uitgelezen kans om mee te doen met de workshop van Nico Heilijgers. Nico is een bekend kunstschilder met veel prachtige werken van zijn hand. Hij kreeg een klassieke opleiding en leert je te schilderen op de manier zoals Rembrandt dat in die tijd ook deed.
De workshop staat open voor beginners en gevorderden; ieder werkt op eigen niveau.

zaterdag 10:00 - 17:00 uur
25-05-2019
aantal deelnemers : 11 - 20
kosten : € 75
extra kosten : incl. voorbewerkt paneel
docent : Nico Heilijgers
website : klik hier
opmerking : eigen materiaal: acryl- of olieverf. Titaan wit, Napels geel, gebrande omber, groene omber, vermiljoen rood. Verder houtskool, penselen, paletmes, palet, verdunner, poetsdoekje en tekenpapier.
atelier : 1 en 2

workshop : Urban Sketching in Wijk bij Duurstede (1838)

voorjaar 2019

Urban Sketching is een heerlijke trend, waarbij groepen samen buiten gaan tekenen. De resultaten zijn waanzinnig. Het Wijks Atelier speelt in op deze hype door een zaterdag schetsen met Anne Jitske Salverda aan te bieden. Deze dag meedoen is een ideale manier om kennis te maken met een eenvoudige maar ook uitdagende manier van tekenen. En als je de smaak te pakken hebt gekregen, gaat deze zomer je schetsboek zeker mee op vakantie en zal het veel gebruikt worden!

zaterdag 10:00 - 14:00 uur
15-06-2019
aantal deelnemers : 7 - 14
kosten : € 45
docent : Anne Jitske Salverda
website : klik hier
opmerking : verzamelen bij het Wijks Atelier, gebouw Feuniks, Walplantsoen 14. Meenemen potlood of pen, papier evt aquarelpapier en een aquarelsetje en een visstoeltje als je wilt zitten.
locatie : in en om de stad

Chinees en Japans Zen-schilderen (1904)

najaar 2019/voorjaar 2020

Chinese schilderkunst heeft een lange geschiedenis. De basis ligt bij de Chinese kalligrafie en wordt beoefend met speciale penselen, inkt en verf op rijstpapier of op zijde.
In China zijn veel verschillende schilderstijlen te zien, zowel de literaire inktschildering en ook de kleurrijke contourschilderingen. De vrije literaire schilderstijl ligt op eenvoud en simplificeren tot de essentie, zowel in afbeelding en ook in poëtische schrift.
Sumi-E is een samengesteld Japans woord en betekent zwarte inktschildering. Bron van het Japanse penseel-schilderen is de Chinese inktschrijfkunst en kalligrafie.
Sumi-E wordt ook Zen schildering genoemd. Zen is een samengaan van Boeddhistische en Taoïstische ideeën. Basisprincipe van Sumi-E is de kracht van eenvoud, maximale creatie van verbeeldingskracht met minimale penseelstreken en spaarzaam gebruik van kleuren.
Doelgroep
Bij deze cursus wordt een meditatieve manier van schilderen gebruikt. Zen-meditatie is te vergelijken met mentale fitness. Voor mediteren is geen talent vereist. In principe kan iedereen jong of oud het beoefen.

zaterdag 14:00 - 16:00 uur
05-10-2019 t/m 28-03-2020
aantal lessen : 10
aantal deelnemers : 7 - 14
kosten : € 160
extra kosten : materiaal via docent, ong. € 62 tot € 85
docent : Ruomei Tan
video cursus
website : klik hier
opmerking : lessen op 5 en 12 okt, 9 en 23 nov, 7 dec, 18 jan, 1 en 15 febr, 14 en 28 mrt
atelier : 1