Alle activiteiten op een zaterdag

Aquarelleren / alle_niveaus (2326)

Winter 2024

Aquarelleren is een verrassende en veelzijdige techniek. Daarom is het ook een uitdaging om de eigenschappen van deze manier van schilderen te leren kennen. Tijdens deze cursus raak je spelenderwijs vertrouwd met de mogelijkheden die aquarel kan bieden. Er wordt naast technieken ook aandacht besteed aan kleur, compositie, licht en schaduw. Voorbeelden uit de kunststromingen van traditioneel tot modern kunnen een inspiratiebron zijn. Deze cursus richt zich op beginners en gevorderden die hun kennis willen opfrissen.

zaterdag 09:30 - 12:00 uur
13-01-2024 t/m 10-02-2024
aantal lessen : 5
aantal deelnemers : 6 - 8
kosten : € 115
extra kosten : Wat heb je nodig: Aquarelverf in tubetjes of napjes, citroengeel, ultramarijn, blauw en karmijnrood als vier basiskleuren. Aquarelpenselen, een fijne spons, aquarelpapier, keukenpapier of lappen. Tijdens de les worden de verdere materialen besproken.
docent : Olga Bohnsack
locatie : Feuniksgebouw Wijk bij Duurstede

Japans en Chinees Zen schilderen / alle_niveaus (2332)

voorjaar 2024

Chinese schilderkunst heeft een lange geschiedenis. De basis ligt bij de Chinese kalligrafie en wordt beoefend met speciale penselen, inkt en verf op rijstpapier of op zijde. In China zijn veel verschillende schilderstijlen te zien, zowel de literaire inktschildering en ook de kleurrijke contourschilderingen. De vrije literaire schilderstijl ligt op eenvoud en simplificeren tot de essentie, zowel in afbeelding en ook in poëtische schrift. Sumi-E is een samengesteld Japans woord en betekent zwarte inktschildering. Bron van het Japanse penseelschilderen is de Chinese inktschrijfkunst en kalligrafie. Sumi-E wordt ook Zen schildering genoemd. Zen is een samengaan van Boeddhistische en Taoïstische ideeën. Basisprincipe van Sumi-E is de kracht van eenvoud, maximale creatie van verbeeldingskracht met minimale penseelstreken en spaarzaam gebruik van kleuren. Bij deze cursus wordt een meditatieve manier van schilderen gebruikt. Zen-meditatie is te vergelijken met mentale fitness. Voor mediteren is geen talent vereist. In principe kan iedereen, jong of oud het beoefenen. De cursus is voor beginners en gevorderden

zaterdag 14:00 - 16:30 uur
10-02-2024 t/m 20-04-2024
aantal lessen : 4
aantal deelnemers : 5 - 10
kosten : € 130
extra kosten : Incl. gebruik van de materialen
docent : Ruomei Tan
opmerking : De lessen worden gegeven op: 10 februari, 16 maart, 6 april en 20 april 2024
locatie : Feuniksgebouw Wijk bij Duurstede

masterclass : Zie de mens (2327)

voorjaar 2024

Altijd al ben ik geraakt en geboeid geweest door hoe gebeurtenissen, het verleden, gevoelens of emoties van invloed zijn op iemands leven. Hoe deze zich zó verankeren in ons dat zij ons maken tot wie we zijn. Dat er dingen zijn waar we ons liever niet toe willen verhouden, wat we willen laten zwijgen en liever buiten het zicht zouden houden, kwaliteiten die we niet durven tonen. In mijn schilderijen wil ik zichtbaar maken dat wij allen kwetsbaar zijn. Er is veel dat we niet van elkaar weten, niet kunnen weten, dus niet zien. Dit, omdat we de context die ons innerlijk heeft gevormd van elkaar niet kennen. Veel mensen hebben daardoor gemoedstoestanden, gevoelens of innerlijke kwaliteiten die voor ons verborgen blijven. Maar als we iets niet laten zien, betekent het niet dat het er niet is. Achter het uiterlijk bevinden zich dieperliggende lagen die met moeite kunnen worden blootgelegd. Dat is wat ik met mijn schilderijen beoog: laten zien dat er achter de oppervlakte dieperliggende, niet direct zichtbare lagen zijn; een verborgen gehouden innerlijke wereld. Mijn werk zet je oog in oog met kwetsbaarheid; met een unieke bezielde binnenwereld die zoveel schoonheid bevat en ontroering kan oproepen. Veelal krijgt dit vorm in portretten die ik schilder. Graag deel ik met jou mijn kennis over het schilderen van een portret binnen deze Masterclass. Ik zal je vaardigheden leren en manieren van werken tonen die ikzelf inzet voor mijn portretten.

zaterdag 10:00 - 16:00 uur
02-03-2024
aantal deelnemers : 10 - 20
kosten : € 95
extra kosten : Eigen materiaal meenemen. Zelf voor de lunch zorgen. Koffie en thee zijn aanwezig.
docent : Annemieke Vera
locatie : Feuniksgebouw Wijk bij Duurstede

Collage technieken / ervaring_niet_belangrijk (2325)

voorjaar 2024

Laat je verrassen door de mogelijkheden van het maken van een collage.door scheuren, knippen en plakken van stukken papier maak je een heel eigen tweedimensionaal kunstwerk. We gebruiken verzamelde stukken papier en karton uit kranten, tijdschriften en foto’s op een stevige achtergrond van karton of aquarelpapier. De collage is nog steeds van toepassing en werd gebruikt door kunstenaars tijdens de stromingen van Kubisme, Dadaïsme, Surrealisme, popart en de computerkunst. Je hebt verschillende mogelijkheden om je eigen compositie te maken: vanuit een bepaalde kleur, naar een afbeelding, of met tekst en natuurlijk naar je eigen ideeen en fantasie. Materiaal potlood,schetspapier, papierlijm, oude kranten,, tijdschriften, foto’s, alles wat je aanspreekt.

zaterdag 09:30 - 12:00 uur
09-03-2024 t/m 23-03-2024
aantal lessen : 3
aantal deelnemers : 6 - 8
kosten : € 70
extra kosten : Potlood, schetspapier, papierlijm, oude kranten, tijdschriften, foto’s en papier, wat je maar aanspreekt, een schaar of een stanleymes en stevig karton als achtergrond..materiaal is inclusief..
docent : Olga Bohnsack
locatie : Feuniksgebouw Wijk bij Duurstede

Pastel tekenen / alle_niveaus (2331)

voorjaar 2024

Met Pastelkrijt en pastelpotloden kun je prachtige dingen maken. Tijdens deze korte cursus leer je de techniek om met dit fijne materiaal te werken en dingen als diepte in je tekening aan te brengen en het belang van kleurgebruik. We werken zowel met pastelkrijt als met pastelpotloden en we gebruiken speciaal pastelpapier. We beginnen met wat kleine oefeningen om het materiaal te leren kennen. Daarna maken we een tekening waarin je het geleerde toe gaat passen. De laatste lessen gebruiken we om een tekening te maken van een onderwerp naar keuze. Je krijgt dan bruikbare tips, die je gelijk kunt toepassen in je werk. Voor dit werk kun je zelf een foto meenemen. Dit is een leuke cursus die voor iedereen geschikt is, of je al ervaring hebt met tekenen of niet. Laat je niet tegenhouden als je denkt dat je niet kunt tekenen, want je kunt meer dan je denkt. Kijk op de website van Petra van Rijn voor voorbeelden: kleurinkunst.nl

zaterdag 09:30 - 12:00 uur
09-03-2024 t/m 20-04-2024
aantal lessen : 6
aantal deelnemers : 5 - 10
kosten : € 170
extra kosten : Deze cursus is incl. materiaal. Het gaat om het gebruik van pastelkrijt, pastelpotloden en speciaal pastelpapier.
docent : Petra van Rijn
opmerking : Op 30 maart is er geen les
locatie : Feuniksgebouw Wijk bij Duurstede