Alle activiteiten op een zaterdag

jeugdcursus edelsmeden / beginners (1835)

voorjaar 2019

Tijdens deze cursus leer je in vijf lessen kennismaken met het sieraden maken. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het werken met metaal. Door meerdere sieraden te maken ontdek je hoe metaal te bewerken en te vormen is met gebruik van verschillende gereedschappen en technieken.

Voorbeelden van opdrachten
Ik neem de opdrachten stap voor stap met je door. Tijdens de cursus kun je dit gaan maken:
* Een hangertje voor aan een kettinkje of armbandje
* Een sleutelhanger
* Een armband uit een strip metaal
* Een boekenlegger of een sieraad met emaille

Gereedschappen en technieken
Je leert zagen met een figuurzaagje, vijlen, schuurpapier gebruiken, hameren en stempelen.

zaterdag 09:30 - 11:00 uur
12-01-2019 t/m 16-02-2019
aantal lessen : 5
aantal deelnemers : 7 - 10
kosten : € 92,50
extra kosten : incl. material en gereedschap
docent : Elise Vermoolen
website : klik hier
opmerking : 26 jan geen les
atelier : 2

masterclass : portret / gevorderden (1832)

voorjaar 2019

Annemiek: “Ik ben altijd geraakt en geboeid geweest door hoe gebeurtenissen, het verleden, gevoelens of emoties van invloed zijn op iemands leven. Hoe deze zich zo verankeren in ons dat zij ons maken tot wie we zijn. Achter ons uiterlijk bevinden zich dieperliggende lagen die met meer moeite kunnen worden blootgelegd. Door echt naar elkaar te kijken, elkaar echt te ontmoeten. Mijn werk zet je oog in oog met kwetsbaarheid; met een unieke bezielde binnenwereld die zoveel schoonheid bevat en ontroering kan oproepen. Hierdoor is mijn liefde voor het portret ontstaan, het gezicht als zetel van de ziel. En mijn liefde voor het portret geef ik graag aan jou door! Op 26 januari 2019 kun je mijn Masterclass 'Portretschilderen' bijwonen in het Wijks Atelier. Een dag waarin ik je meeneem in het echt waarnemen en opbouwen van een portret, in het kijken naar Oude Meesters, in schilderen van het portret, met plezier en met ontroering, vol met kennis en met nieuwe zienswijze. Wil je hierbij zijn, meld je dan gauw aan!”

zaterdag 10:00 - 17:00 uur
26-01-2019
aantal deelnemers : 15 - 20
kosten : € 75
extra kosten : eigen materiaal
docent : Annemiek Vera
meer foto's cursus
website : klik hier
opmerking : Houtskool (fijn en grof), grote vellen papier, een drager naar keuze, rauwe siena (acryl); kwasten fijn en grof
atelier : 1 en 2

Chinees en Japans Zen-schilderen (1833)

voorjaar 2019

Chinese schilderkunst heeft een lange geschiedenis. De basis ligt bij de Chinese kalligrafie en wordt beoefend met speciale penselen, inkt en verf op rijstpapier of op zijde.
In China zijn veel verschillende schilderstijlen te zien, zowel de literaire inktschildering en ook de kleurrijke contourschilderingen. De vrije literaire schilderstijl ligt op eenvoud en simplificeren tot de essentie, zowel in afbeelding en ook in poëtische schrift.
Sumi-E is een samengesteld Japans woord en betekent zwarte inktschildering. Bron van het Japanse penseel-schilderen is de Chinese inktschrijfkunst en kalligrafie.
Sumi-E wordt ook Zen schildering genoemd. Zen is een samengaan van Boeddhistische en Taoïstische ideeën. Basisprincipe van Sumi-E is de kracht van eenvoud, maximale creatie van verbeeldingskracht met minimale penseelstreken en spaarzaam gebruik van kleuren.
Doelgroep
Bij deze cursus wordt een meditatieve manier van schilderen gebruikt. Zen-meditatie is te vergelijken met mentale fitness. Voor mediteren is geen talent vereist. In principe kan iedereen jong of oud het beoefen.

zaterdag 14:00 - 16:30 uur
02-02-2019 t/m 13-04-2019
aantal lessen : 5
aantal deelnemers : 7 - 12
kosten : € 87
extra kosten : materiaal via docent
docent : Ruomei Tan
website : klik hier
opmerking : lessen op 2 en 16 febr, 16 en 30 mrt en 13 apr
atelier : 1

workshop : Keramiek / Raku stoken (1810)

voorjaar 2019

Raku stoken is een oude Japanse manier van stoken, oorspronkelijk bedoeld om theekommen te stoken voor de Japanse theeceremonies. Raku wordt wel vertaald als, geluk (door toeval), vreugde, plezier.. Wij gaan kommen of kleine objecten maken die biscuit gestookt worden. Deze nemen we mee naar een mooie plek langs de Kromme Rijn waar we ze voorzien van glazuur en vervolgens stoken in een raku oven. Dit stoken gebeurt buiten en als de oven op temperatuur is worden de roodgloeiende voorwerpen eruit gehaald en in zaagsel geplaatst. Dit is een spannend moment. Het glazuur gaat craqueleren en door de rook ontstaat er een prachtig lijnenspel in het glazuur.
De workshop bestaat uit 2 zaterdagen en is incl. materiaal en lunch op de 2e zaterdag.
Docenten Yvonne Mollee en Desiree, Henneke en Diana van www.raku-nst.nl

zaterdag 09:30 - 16:00 uur
11-05-2019 en 25-05-2019
aantal lessen : 2
aantal deelnemers : 6 - 8
kosten : € 132
extra kosten : geen
docent : diverse
opmerking : 11-5 eindtijd : 13 uur. Docenten Yvonne Mollee en Desiree van Kooten
locatie : Feuniks en Werkhoven