Alle activiteiten op een zaterdag

Chinees en Japans Zen schilderen en Kaligrafie / ervaring_niet_belangrijk (2218)

jaar

Chinese schilderkunst heeft een lange geschiedenis. De basis ligt bij de Chinese kalligrafie en wordt beoefend met speciale penselen, inkt en verf op rijstpapier of op zijde. In China zijn veel verschillende schilderstijlen te zien, zowel de literaire inktschildering en ook de kleurrijke contourschilderingen. De vrije literaire schilderstijl ligt op eenvoud en simplificeren tot de essentie, zowel in afbeelding en ook in poëtische schrift. Sumi-E is een samengesteld Japans woord en betekent zwarte inktschildering. Bron van het Japanse penseelschilderen is de Chinese inktschrijfkunst en kalligrafie. Sumi-E wordt ook Zen schildering genoemd. Zen is een samengaan van Boeddhistische en Taoïstische ideeën. Basisprincipe van Sumi-E is de kracht van eenvoud, maximale creatie van verbeeldingskracht met minimale penseelstreken en spaarzaam gebruik van kleuren. Bij deze cursus wordt een meditatieve manier van schilderen gebruikt. Zen-meditatie is te vergelijken met mentale fitness. Voor mediteren is geen talent vereist. In principe kan iedereen, jong of oud het beoefenen. De cursus is voor beginners en gevorderden.

zaterdag 14:00 - 16:30 uur
01-10-2022 t/m 18-03-2023
aantal lessen : 10
aantal deelnemers : 5 - 8
kosten : € 260
extra kosten : De cursus is incl. het gebruik van de basisset voor deze cursus. Na afloop van de cursus kunt u (als u dat wilt) de basisset voor € 25,00 overnemen van het Wijks Atelier.
docent : Ruomei Tan
website docent
opmerking : De cursus wordt gehouden op de volgende zaterdagen: 1 en 15 oktober; 5 en 19 november; 3 en 17 december; 21 januari; 4 en 18 februari; 18 maart
locatie : Feuniksgebouw Wijk bij Duurstede

: Collagetechnieken / alle_niveaus (2229)

Voorjaar 2023

Laat je verrassen door de mogelijkheden van het maken van een collage. Door scheuren, knippen en plakken van stukken papier maak je een heel eigen tweedimensionaal kunstwerk ..we verzamelen stukken papier, karton en foto’s uit kranten en tijdschriften. Op een stevige achtergrond of dik aquarelpapier..de collage is nu nog steeds van toepassing en werd ook gebruikt door kunstenaars tijdens Kubisme, Dadaïsme, Surrealisme, Popart en de computerkunst. Je hebt verschillende mogelijkheden om je eigen compositie te maken: vanuit een bepaalde kleur, naar een afbeelding of met tekst en natuurlijk naar je eigen idee en fantasie.

zaterdag 09:30 - 12:00 uur
04-02-2023 t/m 18-02-2023
aantal lessen : 3
aantal deelnemers : 5 - 8
kosten : € 70
extra kosten : Potlood, schetspapier, papierlijm, oude kranten, tijdschriften, foto’s en papier, wat je maar aanspreekt, een schaar of een stanleymes en stevig karton als achtergrond..materiaal is inclusief..
docent : Olga Bohnsack
website docent
opmerking : De cursus wordt 3x gegeven op 4, 11 en 18 februari 2023
locatie : Feuniksgebouw Wijk bij Duurstede
De gaat door. Nog enkele plaatsen beschikbaar!